De Belgische regering overweegt zijn wettelijke meerderheidsbelang in telecombedrijf Belgacom te schrappen. Interessant voor KPN. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.De wens van KPN-topman Eelco Blok om te fuseren met de Belgische sectorgenoot Belgacom is misschien niet volstrekt onhaalbaar. Volgens de krant De Tijd overweegt de Belgische regering een wet te schrappen die de staat verplicht tot het aanhouden van een meerderheidsbelang van 50 procent plus een aandeel. Dat zou de weg vrij kunnen maken voor Belgacom om zijn eigen toekomst te bepalen. Overigens meldt de krant dat de regering geen “concrete” plannen heeft om Belgacom of Bpost (Belgische PostNL) te privatiseren.
2.Het zijn weer die verdomde Angelsaksen die de euro willen slopen, klaagt voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Juncker zei dinsdag in een toespraak aan de Katholieke Universiteit Leuven dat ‘Grexit’ geen optie is. Want dan krijgen die Angelsaksen toch gelijk dat de euro in zijn huidige vorm niet werkt en bovendien niet onomkeerbaar is. “Als Griekenland het zou accepteren, als de anderen het zouden accepteren, dat een land de zone van veiligheid en welvaart zou verlaten die de eurozone is, dan zouden wij ons bloot stellen aan een reusachtig gevaar, want de Angelsaksische wereld zou er alles aan doen om de eurozone te proberen op te splitsen, door in een constant ritme, woonblok na woonblok te verkopen”, zei Juncker.
Eurocraten geven met enige regelmaat ‘Angelsaksische’ speculanten, kredietbeoordelaars en media de schuld van de deplorabele toestand in de eurozone. Zo zei Jose Manuel Barroso, Junckers voorganger, dat de crisis “zijn oorsprong niet in Europa had,” maar in Noord-Amerika. Want, zo redeneerde Barroso, verderfelijke praktijken die gebruikelijk zijn in delen van de Angelsaksische financiële markten, waren overgewaaid naar Europa. In de sprookjeswereld van Barroso konden Europese bankiers namelijk geen weerstand tegen de duivelse Angelsaksische verleidingen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
3.Nemen de azijnpissers van de Duitse krant Bild het nou toch op voor de Grieken? Duitslands' populaire tabloid heeft een verbeten kijkende Tsipras op de voorpagina met de veelzeggende kop: “Tsipras pakt de superrijken aan.” Volgens het immer betrouwbare Bild overweegt de regering namelijk een speciale taks op de 500 rijkste Griekse families, evenals het verhogen van de belasting op luxe artikelen en het gelijktrekken van de BTW-tarieven. Bild zou Bild natuurlijk niet zijn als, naast het verhaal over Tsipras, niet meteen minister van Financiën Varoufakis wordt gekielhaald. Varoufakis zou een salonsocialist in zijn gelederen hebben. De Griekse onder-minister voor Belastingzaken zou er namelijk in maart een hoog vijfcijferig bedrag hebben overgemaakt naar een veilige rekening in Luxemburg.
4.Het is geen toeval dat Griekenland probeert te elfder ure nog een wit voetje te halen bij de Europese Centrale Bank en de anderen eurolanden. De Griekse regering hoopt namelijk dat de kredietkraan op zijn minst niet verder dicht gaat. Vandaag vergadert het ECB-bestuur over de (nood)leningen aan Griekse banken. En volgens persbureau Bloomberg overweegt het bestuur de eisen voor het onderpand aan te scherpen. ECB-leningen zouden daardoor een stuk duurder worden of zelfs onbetaalbaar voor de zeer krap bij kas zittende Griekse banken.
5.Ziet u het al voor u: de NOS als beurscheerleader? Het staatsjournaille dat u vertelt wanneer u welk AEX-fonds moet kopen of verkopen? Dat is namelijk wat het Chinese staatspersbureau Xinhua al een tijdje aan het doen is. De Chinese beurs is evenals de Europese evenknieën dit jaar fors gestegen. Alleen is het in China allemaal nog wat harder gegaan. Onder aanmoediging van de regering in Beijing zette de Shanghai Composite dit jaar een top 42 procent boven het jaarslot van 2014. In de afgelopen twaalf maanden is de beurs verdubbeld.
Maar ook in China kregen beleggers de afgelopen tijd hoogtevrees en werd er behoorlijk winst genomen. Maar niet getreurd, volgens Xinhua kunt u nog steeds instappen en op een hoger niveau weer uitstappen. De bullmarkt blijft namelij,k omdat het monetaire en fiscale beleid wordt verruimd. Ook is het wellicht een goed moment om defensief te gaan en de aandelen van op consumenten gerichte bedrijven te kopen en aandelen van de zware industrie te dumpen, aldus Xinhua, dat blijkbaar een handje probeert te helpen in de overschakeling van de Chinese economie van investeringen in infrastructuur naar consumptie.
6.Google wil na zelfrijdende auto’s ook vliegtuigen zonder piloten, meldt persbureau Bloomberg. “Laten we de volgende stap zetten met onbemand,” zei Dave Vos, de baas van Google's ‘Project Wing’. Google is evenals Amazon bezig met het ontwikkelen van drones voor (klein) vrachtvervoer. Maar Vos wil dat ook dat piloten verdwijnen uit passagiersvliegtuigen.
7.Volgens de inkoopmanagersindex van Markit (een maandelijks conjunctuuronderzoek) gaat het steeds beter met de economie in de eurozone exclusief Frankrijk. En Zuid-Europa exclusief Griekenland is hiervoor verantwoordelijk. De bedrijvigheid in de Spaanse dienstensector steeg in april in het sterkste tempo sinds 2006. De Spaanse economie behoort momenteel tot de sterkst groeiende economieën in de Eurozone. Maar let wel, de economie is uit een heel diep dal aan het komen en heeft nog een erg lange weg te gaan.
De grootste meevaller kwam uit Italië, waar de economie vijftien jaar terug in de tijd is geworpen. De dienstensector groeide daar in een onverwacht sterk tempo, wat er op wijst dat in het eerste kwartaal voor het eerst in jaren tijd sprake zal zijn van noemenswaardige economische groei. Bovendien groeide in april de werkgelegenheid voor de derde maand op rij, een unicum en mogelijk een teken dat premier Renzi’s arbeidsmarkthervormingen effect beginnen te sorteren. Behalve de stagnatie in Frankrijk en de crisis in Griekenland wijst alles er op dat 2015 een voor Europese begrippen sterk groeijaar gaat worden.
8.De verbetering in de groei- en inflatievooruitzichten in de eurozone en de verwachting dat de ECB de rente iets minder lang op nul houdt, heeft een schokgolf in de obligatiemarkt teweeg gebracht. Beleggers hebben sinds eind april Duitse staatsobligaties gedumpt, waardoor de Duitse 10-jaars staatsrente – de barometer voor de eurozone – met bijna 1000 procent is gestegen. Absoluut stelt de 10-jaars rente van 0,53 procent nog steeds niets voor. Het is alleen iets minder krankzinnig dan de record-low van 0,05 procent op 17 april. Ook aandelen hebben een ferme tik gekregen, maar van een officiële correctie is nog geen sprake omdat het verlies ten opzichte van de top ‘slechts’ 7,2 procent bedraagt.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl